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Q1: What should employees do if they show symptoms of Coronavirus?  
A: Employees who show signs of fever, cough, or difficulty breathing are directed to 1) seek 
medical care right away. Before going to a doctor’s office or emergency room, call ahead and tell 
them about any recent travel and symptoms; 2) avoid contact with others; 3) inform supervisors 
and keep them abreast of any ongoing developments; 4) not travel while sick; 5) cover the mouth 
and nose with a tissue or sleeve (not hands) when coughing or sneezing; and 6) wash hands often 
with soap and water for at least 20 seconds to avoid spreading the virus to others. 
 
Q2: What precautions is USAG Italy taking?  
A: USAG Italy has remained vigilant and is taking steps to ensure the safety of Soldiers, Civilians, 
Families, Host Nation Professionals, and Contractors while maintaining mission readiness.  Most 
services are open with some adjustments and mitigation measures in place.  However, the first line 
of defense remains everyone’s individual conduct – maintaining appropriate distancing, washing 
hands, avoiding crowded areas, and wearing masks as required. The most up to date list of ongoing 
precautionary measures can be found on the USAG Italy website at 
https://home.army.mil/italy/index.php/coronavirus-update. 
 
Q3: What do employees do if USAG Italy has closed their facility or Army Organizations 
have reduced opening hours and do not need all employees to report to work?  
A: Employees should contact their supervisors as they may be required to smart work or report to 
an alternate duty location. If no work is available, the employee may be directed to exhaust the 
2020 carried-over leave, permessi, 2021 leave as per COE art. 18 and 22 until the facility re-opens 
or goes back to normal opening hours. Admin leave will only be granted as a last resort and where 
appropriate (see Q16).  
 
Q4. My employees are eligible for telework but they are not mission essential.  Can I direct 
them to take carried over annual leave if they have it available? 
A. Yes. Carried over annual leave should be exhausted as soon as operational needs allow. 
Carrying leave to the year following the year of accrual is considered an exception to the general 
rule. It should only be authorized in the cases provided by art. 22 par. 7 a thru d of the COE and 
should be taken within a 6 month period - NLT 30 June 2021 for this current year. 
 
Q5. My employees are mission essential but on rotating shifts so I have put them on admin 
leave. Can I direct them to take carried over annual leave while not required to work? 
A. Yes, if not required to work you can have them exhaust their carried over annual leave first 
before granting any further admin leave. 
  
 

 Novel Coronavirus Q&A for Italian LNs 

UNCLASSIFIED 

https://home.army.mil/italy/index.php/coronavirus-update


 
 ARMY STRONG, STRONG EUROPE 20 May 2021  UNCLASSIFIED 

Q6. In the situations above, is a supervisor able to direct an employee to take carried over 
annual leave, even if they do not agree? 
A: Yes. Leave is an entitlement employees may not renounce and is scheduled by the employer, 
taking into consideration employee preference and operating requirements.  Supervisors must 
ensure employees use their annual leave amount as per the Conditions of Employment. 
 
Q7: What is the status of an employee who is unable to report to work due to being isolated 
or quarantined?  
A: Employees isolated or quarantined may be directed to smart work, if not sick and their duties 
are compatible with smart work. Should the position not be compatible with smart work employees 
will need to bring/send proper documentation from local health and/or safety authorities 
supporting their status of quarantine or isolation.  Documentation will be provided to the CPAC to 
determine the correct status during absence.   
 
Q8: What is the status of an employees who is unable to report to work due to contracting 
2019-nCoV?  
A: Employees unable to report to work due to actual contraction of the 2019-nCoV will follow 
standard leave procedures for sick and accident leave.  
 
Q9: What can employees do if a family member contracts 2019-nCoV?  
A: In addition to regular annual leave, employees may also elect to take up to two years of leave 
without pay during the entire period of employment where a member of the family household or a 
relative within the third degree suffers an illness.  Additional paid leave for caregivers whose duties 
are not compatible with telework, are granted by the law 176/2020. 
 
Q10: Can a manager mandate that an employee be sent home/tested if they show symptoms 
of infection?  
A: Employees are encouraged to exercise caution and report to their physician as soon as they 
suspect they might be infected. Managers may not order testing for employees showing symptoms 
but may send employees home if they reasonably believe the employee to be a direct threat to the 
health of other employees based upon the public health advice of local authorities.  
 
Q11: Should employees telework during an outbreak?  
A: Telework, known as smart work in Italy, is permitted for local national employees whose 
supervisor and position allows for this status and where it can be supported by an organization, 
only for the duration of the emergency, which is now until 31 July 2021, but would be surely 
extended. Employees and supervisors should follow the guidance provided by CPAC. 
 
Q12: What else can managers and employees do to prevent the spread of 2019-nCoV?  
A: Managers and employees are encouraged to practice “social distancing” by limiting the amount 
of direct contact employees have with each other and the public at large. Canceling or postponing 
social gatherings, conducting meetings electronically instead of in person, planning for liberal 
work leave policies, and encouraging good personal hygiene can all help to limit the amount of 
physical contact and the spread of an infection. Employees and managers should follow the 
applicable safety measures outlined in the safety protocol dated 14 March 2020. 
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Q13: What should employees and managers do if given instructions by local authorities?  
A: Employees and managers are directed to follow the instructions of local health and safety 
authorities as applicable. Health authorities in Italy may impose strict controls on travelers coming 
from areas at risk, require air or other carriers to provide detailed itinerary information for 
passengers, impose health checks and require hospitalization for infected persons. Violation of 
quarantine, violations of reporting instructions, and failure to abide by a lawful order of an 
authority in a health crisis can all result in terms of imprisonment for noncompliance. 
 
Q14: If an asymptomatic employee is in a population that the Cura Italian Decree has 
identified as being at a higher risk for serious complications from COVID-19 or “fragile 
employee”, what options are available to the employee?   
A: All smart work-eligible employees should be placed on smart work. The competent physician 
shall report situations of particular fragility (fragile employees) to the employer and provide the 
best indications to protect employee’s health conditions.  
    
Q15: When can “fragile employees” go back to work? 
A: When an activity resumes, the competent physician should identify any persons with special 
situations of fragility and valuate their health, also in relation to their age, before they return to the 
workplace. 
 
Q16: What are the correct leave status for the different absence situation related to COVID-
19+?  When is admin leave available? 
A: Admin leave is still granted beyond 3 days in derogation of art. 22 of the COE, but always 
requires CPAC approval. Below is a summary table for the most common situations.  
 
Person under Investigation: Individual under investigation for contact with a COVID-19+ 
individual who is waiting for their COVID-19 test result. 
 *Note: May be changed to Admin Leave if directed to quarantine by public health agency/official 
or medical professional.  
 
Close contact: Individual who has been in close contact with a COVID-19+ individual with 
documentation from a public health agency/official or medical professional directing the 
individual to quarantine. 
 
COVID-19+: Individual with medical documentation confirming COVID-19+ status, who is 
directed to isolate. 
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 Annual leave Admin Leave Sick leave Telework (TW) 
Person Under 
Investigation 
(TW eligible) 

   X 

Person Under 
Investigation 
(Non TW 
eligible) 

X*    

Close contact  
(TW eligible) 

   X 

Close Contact 
(Non-TW 
eligible) 

 X   

Facility Closure 
(TW Eligible) 

   X 

Facility Closure 
(Non TW 
eligible) 

 X   

Covid 19+   X  
 
Q17: What is the status for employees who are absent from work because they are being 
administered the vaccine?  
A: The correct status is sick leave 
 
Q18: Are employees supposed to go back to work after having received the vaccine? 
A: Yes, unless they are not feeling well. 
 
Q19: Can the US Government provide vaccines to Department of Army LN employees? 
A: Yes. LNs employees will be vaccinated on base in two sessions: 25 May (second dose 22 June) 
and 9 June (second dose 7 July). 
 
Q20: When can employees who tested positive for COVID-19 return to the worksite? 
A: Employees may return to the worksite when the employee has been cleared by an appropriate 
Italian health official/agency and/or the Public Health Command representative for USAG-Italy.  
For employees who have been hospitalized or with a particular and specific pre-existing health 
condition (fragile employees), it is necessary to contact Occupational Health to determine if a 
visit with the competent physician is required. 
 
Q21: In the event a LN employee needs a leave absence to receive the COVID vaccine 
during duty hours, what is the correct leave code? 
A: If the employee is receiving the vaccine outside the base the correct absence code is medical 
appointment (sick leave absence), certified thru OPM71. If the vaccination is received on base 
the employee does not need to take leave for the time strictly necessary to go and get the 
vaccination. This time will be considered regular duty time. 
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Q22: Is the employee entitled to time off after the vaccine has been administered?  
A: The use of sick leave absence for the administration of the vaccine is limited to time spent 
travelling to and from the vaccination location, time at the vaccination location, and, if needed, 
for a reasonable amount of recovery time. For employees who experience an adverse action to a 
COVID-19 vaccination and need to extend their sick absence, documentation is required as per 
COA art. 23 par. 6c. (i.e. OPM71) requesting sick leave up to 2 days. More than 2 days requires 
a medical certificate. 
 
Q23: If a vaccination is scheduled outside duty hours, are employees entitled to 
compensatory time? 
A: No. 
 
Q24: If a vaccination is offered by the employer, are employees obligated to take it? 
A: No, the vaccination would be on a voluntary basis. 
 
 


